Hverdagen


Tranehøj er rammen om et fællesskab i det daglige - og en platform for udadvendt aktivitet og engagement i omverdenen.


På hverdage mødes vi til aftensmaden, som både er et socialt omdrejnings-punkt og en praktisk lettelse i hverdagen, da hver voksen kun skal lave aftensmad en gang i løbet af to uger.

Vi dyrker selv en del grøntsager og frugt og spiser kød og æg fra vores dyr. Mange af vores andre økologiske varer får vi leveret, så vi behøver ikke bruge megen tid på at handle ind.

Deltagelse i det praktiske arbejde er en vigtig del af fællesskabet på Tranehøj - og en forudsætning for, at stedet kan fungere. En gang om måneden har vi fælles arbejdsweekend, hvor vi maler vinduer, kalker, ordner hegn, kører affald væk osv. Hertil kommer det løbende arbejde med at passe dyr, køkkenhave, regnskab, fælles indkøb mv.

Arbejdet varierer i takt med årstidernes skiften. Mens vintermånederne er de "rolige" måneder, hvor tiden kan helliges de indendørs sysler, er der anderledes gang i den i sommerhalvåret. Grøntsagerne skal i jorden, græsset under elhegnet slås, ukrudtet luges, tidslerne stikkes, dyrene flyttes rundt på markerne osv. Og når vi kommer frem til efteråret, skal grøntsager, frugt og bær høstes og dyrene slagtes.

Der er også andre tidspunkter, hvor fællesskabet kan udfolde sig - for eksempel når den står på kaffe og kage foran fjernsynet, eller vi nyder sommeraftenen ved bålet, mens fårene græsser i baggrunden. Hertil kommer de mange traditioner, som er med til at markere årets gang på Tranehøj, og hvor vi inviterer familie og venner på besøg.

Den tid, vi sparer ved at deles om det praktiske, bruger vi gerne på at engagere os i kultur, miljø, politik mv. Udsyn er derfor en naturlig del af hverdagen og diskussionerne over middagsbordet. Det er samtidig en forudsætning for, at fællesskabet ikke "lukker sig om sig selv".

Vi holder naturligvis også husmøder - en gang om ugen - hvor vi snakker om diskuterer alt fra praktiske ting til visioner og fremtidige aktiviteter.

kollektivet Tranehøj

Madtavlen

Børneleg