Hverdagen


Tranehøj er rammen om et fællesskab i det daglige - og en platform for udadvendt aktivitet og engagement i omverdenen.


På hverdage mødes vi til aftensmaden, som både er et socialt omdrejningspunkt og en praktisk lettelse i hverdagen. En gang om ugen holder vi husme, hvor vi primært snakker om praktiske gøremål.

Vi dyrker selv en del grøntsager og frugt og spiser kød og æg fra egne dyr. Mange af vores andre økologiske fødevarer før vi leveret, så vi behøver ikke bruge megen tid på at købe ind. Deltagelse i det praktiske arbejde er en vigtig del af fællesskabet på Tranehøj - og en forudsætning for, at stedet kan fungere.

Arbejdet varierer i takt med årstiderne. Mens vintermånederne er de "rolige" måneder, er der anderledes gang i den i sommerhalvåret. Fårene lemmer, grøntsagerne skal i jorden, græsset skal slås, ukrudtet luges, tidslerne stikkes osv. Og når vi kommer frem til efteråret, skal grøntsager, frugt og bær høstes, og dyrene slagtes.

Vi har fordelt det løbende arbejde med at passe dyr, køkkenhave, regnskab, energitiltag, fælles indkøb mv. En gang om måneden har vi fælles arbejdsweekend, hvor vi maler, kalker, ordner hegn, kører affald væk osv., og hver sommer har vi en fælles arbejdsuge på Tranehøj med tid til større projekter.

Hverdag på Tranehøj er også mange andre ting. For eksempel at mødes på gangen eller i køkkenet og få en fornemmelse af, hvordan hinanden har det. At lege tagfat med husets yngste. At får sparring til gode ideer og projekter. At fryde sig over en masse vedvarende energi. At hjælpe hinanden med opvask og børn. At klø fårene bag ørerne og falde i staver over nyklækkede kyllinger. At tænde bål ved shelteret og nyde lyse sommernætter. At have gæster til aftensmad og overnatning. Og meget, meget mere.

Vi ønsker, at Tranehøj åbner sig mod verden, og den tid, vi sparer ved at deles om det praktiske, bruger vi gerne på at engagere os i kultur, miljø, politik mv. Udsyn er derfor en naturlig del af hverdagen og diskussionerne over middagsbordet. Det er samtidig en forudsætning for, at fællesskabet ikke "lukker sig om sig selv".


kollektivet Tranehøj

Madtavlen

Børneleg