99 Solceller på taget


På Tranehøj har vi i tidens løb investeret i et væld af forskellige vedvarende energikilder. På årsbasis producerer vi cirka 6 gange den mængde strøm som vi selv forbruger og selv på varmesiden er vi næsten selvforsynende.

Solceller

På Tranehøj har vi to solcelleanlæg. Begge har været i drift i flere år (siden 2011 og 2013). Noget af strømmen fra anlæggene bruger vi selv, og det der er tilovers sælger vi til nettet. Anlæggene er godt i gang med at betale sig selv hjem - tilbagebetalingstiden er lidt under 10 år. Du kan se den aktuelle produktion af vores ene anlæg online her.

Vindmølle

I 2015 fik vi bygget vores egen vindmølle på Tranehøj. Det blev muligt på grund af en speciel lovgivning, der tillader husstandsvindmøller på ejendomme der ligger i landdistriktet. Kombinationen af vindmøllen og solcellerne gør, at vi nu på de fleste tidspunkter hele året har egenproduceret strøm.

Varmepumper

På Tranehøj har vi en del forskellige varmepumper installeret. Dels har vi små "luft til luft"-varmepumper som fungerer som supplerende varmekilder, og dels har vi tre "luft til vand"-varmepumper, der leverer varmt vand til radiatorer og brugsvand. Kombination af varmepumper med solceller/vindmølle giver rigtig god mening, idet vi bruger vores egen strøm til at producere varme. På den måde er vi næsten selvforsynende med varme. Kun på vindstille vinternætter køber vi strøm udefra til at køre varmepumperne.

Solvarme

Allerede tilbage i 80erne blev der installeret solvarmepaneler på Tranehøj. I dag er de mere end 30 år gamle, men producerer stadigvæk varmt vand (mest om sommeren), som vi bruger til at supplere vores varmesystem og til at levere varmt brugsvand. I 2017 satte vi dobbelt så mange solpaneler op, så nu hjælper solen også med til at varme huset op.

Varmebesparelse

Vi har i mange år investeret i efterisolering af bygninger samt i genanvendelse af varme. F.eks. har vi et system der genanvender vandet fra bruseren, dvs. varmen fra spildevandet bliver genanvendt til at forvarme brugsvandet. Fra 2008 og frem har vi formået at halvere varmeforbruget på Tranehøj. Dette er et godt eksempel på, at den mest grønne energi er den, vi slet ikke bruger.

CO2 aftrykket på Tranehøj

Vi er ret stolte af vores indsats for at minimere vores energiforbrug på Tranehøj. Udregninger har vist at solcelleanlæggene, energibesparelserne og vindmøllen reducerer Tranehøjs CO2-udslip med ca. 15-20 tons CO2 om året. Vores samlede CO2-udledning til energiforbrug er helt nede på ca. 1 tons CO2 om året (eksklusiv transport), hvilket er lavt for en husholdning på 10 mennesker.

Vil du vide mere om diverse energiprojekter på Tranehøj, så skriv eller ring til / 9179 1072


kollektivet Tranehøj

Sol til vand og el

Vindmøllen opstillet i 2015